Божоле-Нуво

Божоле Нуво прибуло! Цікаві факти про щорічне свято молодого вина

Свято молодого вина триває декілька днів, під час яких дегустується напій.

У Франції розпочалося щорічне свято молодого вина.

Свято, що зародилося в Бургундії минулого століттяпроходить під девізом “Божоле Нуво прибуло!Традиційно воно триває кілька днівв які напій прийнято дегустувати.

Сьогодні більше третини винокурень області Бургундія орієнтовані на божоле”. Його виробляють із сорту винограду гаме, який дозріває швидкозавдяки чому воно надходить у продаж раніше інших вин врожаю того ж року.

Чим молодше вино – тим краще

Вина Beaujolais nouveau поділяються на чотири категоріїBeaujolaisBeaujolais SuperieurBeaujolaisVillages і Сru de BeaujolaisЯк і у випадку з оливковою олієюна Божоле Нуво поширюється принцип  «чим молодше, тим краще». Зберігається таке вино не більше півроку, тому випити його рекомендується до Нового року або на крайній випадок – до настання великодніх свят.

Весь виноград збирають тільки вручну

Весь виноград в регіоні Божоле збирається вручнуГаме – єдиний сорт винограду, дозволений для БожолеВ XIV столітті його вважали «менш шляхетним» в порівнянні з іншими сортами винограду і заборонили розводити в інших частинах Бургундії. Проте саме цей сорт винограду приніс світову славу винам Beaujolaisякі відрізняє легкий і свіжий смак.

Під час війни свято Божоле Нуво не святкували

В XIX столітті у виноградарів регіону Божоле стали вперше відзначати свято Божоле Нуво. Виноград там дозрівав швидшеніж в інших регіонах Франції і збір його починався ранішеотжеі пробувати вино жителі цих регіонів могли першимиВ ті часи свято відзначалося наприкінці жовтня. Під час німецької окупації свято не відзначалиНімці ввели особливі податки і правила продажу контрольованих вин у Франції. Але після війни традиція відновилася.

Вино подають зі стравами «сільської кухні»

Божоле Нуво п’ють з келихів місткістю від 0,5 до 1 літраВ ресторанах і кафе до винної карти додають лист із спеціальною пропозицією і складають особливе менюМолоде вино прийнято подавати зі стравами «сільської» кухнітакими як копчений окістпеченяшинкам’ясогриль. Вино також рекомендується подавати при температурі +14 … +16 градусів.

Божоле Нуво в Книзі рекордів Гіннесса

У 1993 році в одній англійській пивний якийсь громадянин за перший келих Божоле Нуво заплатив 1450 доларів. Цей факт зафіксували представники Книги рекордів ГіннессаНаразі статистика продажів Божоле Нуво вражає: його імпортують в 200 країн світуобсягом 55 мільйонів пляшок.

Ранішеу Франції уряд видав декретщо забороняє працівникам вживати вино в обідній час.

До зустрічі у ресторані «Валентино», що при готелі “Швейцарський”!
Щоб забронювати столик для дегустації або гастро-вечері – будь ласка, зателефонуйте нам:
+38 (097) 23 56 777
+38 (032) 23 56 766

Поділитись: