Справжній італійський десерт «Тірамісу»

Справжній італійський десерт «Тірамісу»

Тірамісу – десерт, який є традиційним італійським десертом, поряд з такими характерними для цієї країни ласощами як паста або піца.
Тірамісу» складається з трьох італійських слів: tira mi su, що буквально можна перекласти як «піднімай мене вгору» – за однією з версій, через свою високу калорійність. Але більшість стверджує, що італійці мають на увазі емоційний стан і цей переклад слід розуміти як «підніми мені настрій». І ще є версія, що Тірамісу вважають збудливим (через поєднання кави і шоколаду).
Історія створення «Тірамісу»
Перша порція знаменитого десерту була приготована на півночі Італії в кінці XVII століття. Сталося це майже випадково. Тосканський ерцгерцог Козімо III де Медічі, відомий ласун, вирішив одного разу відвідати сусідню Сієну. Місцеві кухарі, бажаючи догодити високому гостю, проявили фантазію і приготували на десерт абсолютно нову страву, назвавши її «zuppa del duca» (суп герцога). «Супчик» так сподобався ерцгерцогу, що він з’їв все до останньої ложки, а рецепт захопив з собою до Флоренції, оскільки не мислив більш свого життя без цих ласощів. Флоренція, завдяки мудрому правлінню династії Медічі, перетворилася до кінця XVII століття в центр мистецтв, куди з усієї Італії стікалися художники, скульптори і поети. Вони гідно оцінили «ноу-хау» сієнських кондитерів,

З Флоренції «суп герцога» перекочував в Тревізо, звідти до Венеції. Венеціанські куртизанки швидко з`ясували, в чому краса цього висококалорійного десерту і почали вживати його перед найвідповідальнішими побаченнями. Будучи переконаними прихильницями сенсуалізму, великодосвідчені жриці любові стверджували, що «суп герцога» не тільки піднімає настрій, але і володіє збудливими властивостями. Саме вони придмали модному десертові нову, тепер вже остаточну назву «Тірамісу», що в перекладі з італійської звучить дещо двозначно: «підбадьор мене» (підніми мені настрій).
За однією з версії, справжнє визнання Тірамісу отримав вже у Венеції, куди потрапив завдяки купцям.
Італійський десерт тірамісу в своєму складі має три продукти, дістати які можливо лише в Італії.
Що ж це за продукти? По-перше, обов’язковим інгредієнтом тірамісу є сир маскарпоне, за своєю консистенцією наближений не до твердого сиру, а до жирних вершків або м’якого сиру. Маскарпоне виробляють тільки в Ломбардії, що на Апеннінському півострові. Ще Петрарка, Данте і Д’Аннунціо захоплювалися ломбардійськими пейзажами, оспівуючи у своїх творах зелені луки і дзеркальну гладь озер цього краю. До цього дня на смарагдових просторах Ломбардії пасуться вгодовані корівки, з молока яких одержують високоякісні вершки, а з вершків – унікальний сир (55% жирності).
Наступний, не менш важливий компонент Тірамісу – савоярді, повітряне італійське печиво з білка, борошна і цукру, що має форму трубочок.
І, нарешті, третій важливий інгредієнт десерту – вино «Марсала» яке поряд з ромом, коньяком і лікерами вельми популярне у кондитерів. Тому Марсалу, що володіє неповторним ароматом і смаком, часто називають «кулінарним вином». Марсалу почали виробляти в 1773 році на Сицилії, в околицях міста Марсала. Середземноморська ескадра адмірала Нельсона, пливучи в Єгипет, захопила на корабель партію нового вина, щоб його достойно оцінили «морські вовки» – справжні знавці міцних напоїв. Вино так сподобалося морякам (і самому адміралу), що повернувшись на батьківщину, вони влаштували йому успішну рекламну кампанію.

У Ресторані Валентино ви можете скуштувати справжній італійський десерт, приготований за всіма правилами з необхідними інгредієнтами, який володіє чарівними властивостями: він легко перенесе вас в італійську Сицилію з її запахами, смаками і атмосферою.

Поділитись: