Як описувати вино? Розповідає сомельє ресторану “Валентино” Олег Курако
Чому розмови сомельє іноді називають «пташиною мовою»?
Іноді мову сомельє важко зрозуміти через її перевантаженість сленгом, специфічними локальними термінами та іноземними словами. Це нормально і притаманно будь-якій вузькопрофільній сфері.
Погана новина — на опанування цією мови можуть піти роки. Хороша новина — пересічному винолюбу вона не потрібна, адже Ви завжди можете прийти в ресторан “Валентино” та поспілкуватись з нашим сомельє. Але як любителю описувати вино правильно?
Почнемо з питання: Сухе або Солодке?
«Беремо сухе чи напівсолодке?», — це питання часто можна почути в ресторанах Львова. І гості мають рацію — вміст цукру є чи не найголовнішим фактором смаку. Коли ми кажемо «сухе», то маємо на увазі вино, у якому дріжджі з’їли весь природний цукор під час бродіння. Початківці називають такі вина кислими, а знавці цінують за природний смак та гармонійне поєднання з їжею.
Вина можуть бути напівсолодкими, напівсухими і солодкими. Якісним винам солодкий смак дає природний цукор. Дешевші підсолоджують цукром ззовні. Іноді, щоб приховати помилки винороба — цукор ж бо все маскує. Отже, словами «сухе» або «солодке» можна описати ступінь вмісту цукру у вині — природного, який був у ягоді чи штучного, який потрапив у вино ззовні.
Наш сомельє чекає Вас, щоб відкрити перед Вами надзвичайно цікавий світ вина в автентичному винному погребі.
До зустрічі в ресторані «Валентино»!
Щоб забронювати столик для дегустації чи гастро-вечері – телефонуйте будь ласка нам:
+38 (097) 23 56 777
+38 (032) 23 56 766