зображення_viber_2021-10-10_16-08-41-412

Як оцінити якість вина та не витратити зайвого: поради сомельє

Цілком природньо, що пересічний покупець вина у ресторанах чи магазинах не вміє професійно обирати вино.

Самостійно визначити характеристики якісного вина та відчути відмінність між напоєм за $30 і за $130 складно.

Але не для тих, хто прочитав книгу Б’янки Боскер “Схиблені на вині”, яка нещодавно вийшла.

Авторка описала те, як під керівництвом кращих сомельє світу практикувалась відрізняти якісні вина від неякісних:

Кожній розсудливій людині, яка вечеряє в ресторані, варто знати, чому їй слід витрачати на вино $150, коли пляшка за $15 має ту саму кількість ферментованого соку“. В цьому Вам допоможе сомельє ресторану “Валентино”, що знаходиться у Львові при готелі “Швейцарський” в самому серці міста Лева.

Головні характеристики хорошого вина

Смак

Коли ви завітаєте у ресторан наступного разу, оберіть вино, яке вам до вподоби, та попросіть офіціанта принести невелику кількість на пробу.

Хороше вино містить три критерії: збалансованість, складність і завершеність.

Збалансоване вино не має присмаків. Наприклад, напій не віддає сильним вмістом алкоголю та не кислий.

Складність вина – присутність різноманітних відтінків, які збагачують смак.

Вино вважають завершеним, коли смак від напою залишається після ковтання.

Посередні вина швидко зникають, а хороші залишають післясмак” , – пише журналістка.  Вино на пробу має задовольнити ваші смакові рецептори за цими трьома критеріями.

Рівень алкоголю

Вміст алкоголю вкаже, якою кількістю келихів варто обмежитись.

Щоб перевірити рівень алкоголю у вині, є два способи: за краплями від рухів келихом або за пекучістю напою.

Перший спосіб – зробіть зап’ястям кілька швидких обертів келихом з вином, щоб рідина вкрила стінки.

Якщо по них стікатимуть чітко окреслені, повільні краплі, то рівень алкоголю високий, а якщо маленькі та швидкі краплі, або коли вино спадає завісами, то рівень алкоголю низький.

Другий спосіб – визначити, наскільки далеко в горлі ви відчуваєте пекучість.

Якщо пече на спинці язика, імовірно, це низький рівень алкоголю, у задній частині горла, – тоді середній, а якщо потеплішало до грудини – тоді рівень високий“, – пише авторка. Розуміючись на визначенні рівню алкоголю, можна розрахувати кількість вина для вжитку: з більшим рівнем алкоголю вживаємо меншу кількість вина.

Кислотність

Знаючи кислотність вина, можна визначити, з якого винограду та де зроблено напій.

Після того, як проковтнете, доторкніться кінчиком язика до піднебіння і зверніть увагу на кількість слини.

Нахиліть голову вперед, і якщо під час цього в роті збільшиться кількість слини, то це вино з високою кислотністю, а ні – з низькою”, – радить Б’янка.

Якщо кислотність напою висока, то виноград вирощено у більш прохолодному кліматі, наприклад, вино радше із Європи, ніж з Каліфорнії.

Не забувайте, що сорт винограду вказує, яке це вино: червоне чи біле.

Наприклад, із сорту “Шардоне” виробляють білі вина, а із сортів “Гаме”, “Піно Нуар” та “Каберне Совіньйон” – червоні.

Зовнішні характеристики вина

Вино можна оцінити за зовнішніми характеристиками пляшки. Для цього варто розібратися, які існують базові місця походження вина, які позначки якості розміщують на етикетці, та як формується ціна за пляшку.

За цими характеристиками можна відрізнити хороший напій від поганого, та заощадити гроші.

Місце походження

Походження вина вказують у назві на пляшці, але для пересічного покупця ці назви схожі на ребус. Наприклад, ось розшифрована назва одного бургундського вина:

Шассань-Монтраше Прем’є Крю LES CHAMPS GAINS F. & L. PILLOT (Бургундія, Фр.) 2013 34

Шассань-Монтраше (назва селища) Прем’є Крю (позначка якості), LES CHAMPS GAINS (назва виноградника) F. & L. PILLOT (назва виробника)  (Бургундія, Фр.) (регіон) 2013 (рік збору врожаю) 34 (ціна за келих).

Позначки якості

У кожній країні збору врожаю існують власні позначки, які вказують на якість пляшки – італійський “DOCG”,  іспанська “Grand Reserva” та “Crianza”, французька “Vin de France” та більш якісна “AOC”, в Німеччині “Deutscher Wein” та елітніший “Qualitatswein”.

Однак повністю покладатись на цю класифікацію не варто. У виробника може бути кілька врожаїв, і пляшки з кращого врожаю можуть не отримати позначки, хоча нічим не гірші за оцінені.

Ціна

Середня вартість якісного вина, зробленого виноробом на приватному винограднику – $50–$60 за пляшку.

Напій з такою ціною має високу якість складників виробництва.

Наприклад, вино витримують у діжках з дорогого французького дуба, витрачають гроші на оренду землі в більш родючих регіонах та оренду приміщень для зберігання вина роками.

Також пляшка дорожчає через репутацію та рідкісність бренду, тому вино з відомим лейблом може коштувати дорожче, але не відрізнятиметься від пляшки за $50.

Якщо ціна за пляшку нижча, то, найімовірніше, напій вироблявся промислово та відноситься до категорії “комерційні вина”. Якщо пляшка дороща за $500, вона є символом статусу та предметом колекціонування.

Таємний словник сомельє

А ще сомельє мають власний словничок. Його можна використовувати, щоб оцінити смак вина і звучати як профі:

Смак “еволюціонував” – для опису старих вин;

“Політ нормальний” – багато склянок для дегустації, виставлених у рядок;

“Розширений контакт зі шкірою” – замочування виноградних шкірок у соку для додавання вину текстури і кольору;

“Вино-Швейцарія” – нейтральна пляшка, яка добре смакує з усіма стравами на столі;

“Чергове вино” – щось нудне, що автоматично замовляють боязкі новачки: Сансер, Просекко, Каберне з Каліфорнії;

“Дітовбивство” – розпиття чудового вина занадто швидко (для використання у вузькому колі);

“Єдиноріг” – рідкісні вина, перлини малих виробництв, які є статусними символами сомельє й відразу запощуються в інстаграм будь-ким, хто замовив, спробував чи кинув око на таку пляшку.

 

Чекаю Вас в ресторані “Валентино”.

Я проведу Вас у винний погріб та запропоную найкраще вино, яке смакуватиме до Ваших страв, якими б вони не були: рибними чи мясними.

 

До зустрічі в ресторані «Валентино», що при готелі “Швейцарський”!
Щоб забронювати столик для дегустації чи гастро-вечері – телефонуйте будь ласка нам:
+38 (097) 23 56 777
+38 (032) 23 56 766

Поділитись: