Якої прожарки обрати стейк в ресторані?

Якої прожарки обрати стейк в ресторані?

Для багатьох із нас стейк – це величезний шматок м’яса, приготований на грилі. Насправді це ціле кулінарне мистецтво, про яке вам з радістю при візиті розповість один із су-шефів нашого ресторану «Валентино».

Класичним вважається стейк із яловичого м’яса, товщина якого складає 2,5 см. Проте основою може бути баранина, свинина, курятина і навіть риба! Тільки існує вимога: це обов’язково має бути молоде і свіже м’ясо, вирізане в поперек волокон, інколи воно може містити кістку. Від того, з якої частини туші його вирізали, залежить назва стейків.

Які є ступені обсмажування м’яса?

Ступінь просмажування залежить від часу приготування і визначається температурою в середині стейка. Тобто, чим довше він готується, тим більше тепла отримує, а отже, прожарювання буде сильнішим. Відповідно до класичного кулінарного етику розрізняють чотири основних ступені просмажування (Blue, Rare, Medium, Well Done) та два допоміжних (Medium rare, Medium well).

Для стейків Нью-Йорк, Філе-Міньйон, Торнедос і Шатобріан рекомендується ступінь просмажування medium rare, для стейка Рібай – medium rare або medium, для Портерхаус і Ті-Боун – medium або medium well.

Окрім м’яса, ми гостям ресторану «Валентино» пропонуємо класичні та авторські страви з птиці, риби і овочів, приготованих на грилі, на пару, запечених а також широкий вибір салатів, закусок і десертів та  напоїв.

Цікаве про ступені обсмажування м’яса. Різні ступені просмажування м’яса застосовуються для яловичини і баранини. Оскільки в свинині міститься велика кількість мікроорганізмів, які гинуть лише при високій температурі термічної обробки, у неї є лише одна ступінь просмажування – well done. Наші су-шефи відзначають, якщо до каре баранини можна застосувати всі види просмажування, то оптимальним варіантом для баранячої ніжки буде від medium до well done.

І ще хочемо відкрити Вам секрет: «Кращого» ступеню просмажування стейка просто немає, адже все залежить від ваших смакових уподобань. Оптимальним прийнято вважати ступінь просмажування medium.

Поділитись: